szombat, október 16, 2021
Login
English French German Hungarian Italian Portuguese Russian Spanish
pitbanner.swf

Box

Az ököl használata egybeesik az ember megjelenésével. Az ököl a megélhetés a támadás-védekezés alapvető eszköze volt. A kínai katonák ökölharcát az ökölvívás kezdetének tekinthetjük. Az ököl tudatos használata, akár önvédelmi szempontból, vagy az ellenség megsemmisítése végett, akár az egészség fenntartása végett már sok ezer évvel ezelőtt foglalkoztatta az embereket.
Az ókori Görögországban a testkultusz magas szinten állt. A nemesi versengéseken, az olimpiai játékokon az ökölvívás is fontos szerepet kapott a versengéseken. Már ekkor az ökölvívók tudatosan készülődtek a versenyekre. Ismerték az izomzatot és rájöttek, hogy melegen tartása elengedetlen ezért testüket olajjal dörzsölték be. Az edzéseken védték a kezüket, fülüket, az ütéseket ütőzsákon gyakorolták a folyamatos küzdelem beidegződése érdekében árnyékökölvívás módszerét alkalmazták. A kezdetekben puszta ököllel vívtak majd a sérülések megelőzése végett kezüket puha szíjjal tekerték be. A versenyeken csak szabad görög ifjak vehettek részt. Az ökölvívás a gazdagabb réteg szórakoztatásává vált. A harcosokat már a rabszolgák közül választották ki, ahol a tiszta küzdelmek mellett a vadság is megjelent. A bőrszíj kézvédőt lecserélték a cserzett bőrből készült veszedelmes ütőszerre.
1710.-ben James Figy megkísérelte az ökölvívóharcot a vívás elemeire alapozni. Munkássága kettős jelentőségű: létrehozta a tudatos, iskolázott ökölvívás alapjait és megteremtette az amatőr ökölvívás alapjait. Ő volt Anglia első ökölvívó bajnoka.
Jack Broughton írta le a szabályokat és kesztyűt húzott az ökölvívók kezére.
Angliából az angol matrózok segítségével terjedt el a világon ez a látványos érdekes sport. Amerikába kerülve változásokon ment keresztül a box.
1867-ben kialakultak a pontos szabályok, amelyek kesztyűre, ringre, cipőre, időre, súlycsoportra és mindenkire vonatkoztak. Későbbiekben a lábmunkára és az összetett ütésekre is sok hangsúlyt fektettek. A szovjet versenyzők először 1952-ben jelentek meg és szakemberekből álló csapat meghatározta az ökölvívást.

All You Can Move Partner

AYCM ELFOGADOHELY MATRICA

Facebook

RSS hirek budomagazin

A hírcsatorna nem található.

RSS hirek origo

ORIGO Sport

2021. október 16.

Szokolyai Szlávik Alex email: alexlevele@yahoo.com
Tel: 06304335972