csütörtök, július 07, 2022
Login
English French German Hungarian Italian Portuguese Russian Spanish
pitbanner.swf

Wihng Cheun Kyuhn

詠春拳Wihng Cheun Kyuhn (Wing Chun Kuen)

Stílus története:
A hagyományok szerint a Wihng Cheun stílust a mandzsu hódítás utáni időszakban alakították ki a fujian-i Shaolin kolostorban. A stílust kifejezetten a titkos társaságok kiképzésére szánták, története a dinasztia bukásáig szorosan összefonódott a mandzsuellenes harcokkal. A mandzsuk módszeresen vadásztak a papokra és az őket támogató klánokra. Ismerték a papok harci stílusait, többet megszereztek az addig titkos, a technikákat leíró könyvekből. Ezért a mesterek egy kevéssé ismert gyakorlatrendszerből alakították ki. A gyakorlatokhoz alapként a Daru és Kígyó stílust használták fel (mindkettő kéztechnikáját módosították ehhez). De felhasználták egyéb stílusok elemeit is, így  a Tigris és a Sárkány stílusokból is találhatók gyakorlatok, illetve külön gyakorlat a Lahp sau sorozata is. Az alapok ugyanazok maradtak, a kombináció módja lett új. Miután a kormányzat a fegyvereknek még a birtoklását is halállal büntette, ezért az új rendszerbe eredetileg csak a kettős rövid kard használata került be (Ugyanis a kantoni rövid kard, vagy kettős rövid kard mérete és formája szinte teljesen megegyezik a minden háztartásban megtalálható húsvágó bárddal, az egyedüli különbség, hogy a kardon egy kézvédő is található. Így szükség esetén a húsvágó bárdot használhatták fegyverként; illetve könnyen átalakíthatták harci célokra.). Később Ji Sihn révén az egyik „Egyfejű hosszú bot” technika is a rendszer része lett.

A stíluson dolgozó mesterek a kolostor Wehng Cheun Tohng-nak (永春堂 Örök Tavasz Csarnok) nevezett helyiségében ültek mindig össze. A stílus innen kapta a nevét. Az új stílus legkorábbi képviselői közül három mester ismert: Ji Sihn, a kolostor apátja, s két apáca, Hng Muih és Yat Chahn.

A Wehng Cheun kifejezés valamilyen előre megbeszélt azonosító jel lehetett, mert több mester is felvette a nevébe, illetve különböző versekbe, jelmondatokba is bekerült. Mivel a Wehng (Örök) forma csak férfinevekben fordul elő, ezért női gyakorlók esetében meg kellett változtatni a jelet, így jött létre a Wihng Cheun (詠春 Verselő, Daloló Tavasz) kifejezés. Emiatt különbségek vannak a jel írásában az alapján, hogy férfi, vagy női mestertől eredezteti magát az adott iskola.
A XX. században, a mandzsu dinasztia bukása után nem ragaszkodtak többé a stílus titokban tartásához. Az első mester, aki nyilvánosan tanította, s ismertté tette a Wihng Cheun stílust, Yihp Mahn volt.
Yihp Mahn talán a legismertebb kínai harcművész. Fatsaan-ban született 1893-ban. Tehetős családba született, házaik, üzleteik voltak a városban. Egy Wihng Cheun mester, Chahn Wah Seun az egyik házuk hátsó udvarát bérelte ki oktatásra. Így Yihp Mahn-nak alkalma volt megfigyelni a stílust. Yihp Mahn szerette volna a harci művészeteket megtanulni, s kapott a lehetőségen. Anyját kérte fel közvetítőnek, akinek sikerült is rávennie Chahn mestert, hogy fogadja fel. Három év múlva Chahn Wah Seun meghalt, ezért annak vezető tanítványával, Hng Juhng Sou-val, s idősebb tanulótársaival – Hng Siu Louh, Leuih Yuh Jai, Chahn Yuh Mihn  – folytatta a gyakorlást.
Yihp Mahn több, esetenként nyilvános küzdelmet vívott, s győzelmei ismertté tették a nevét  Fatsaan-ban.

A II. Világháború alatt kényszerűen Hong-Kongba költözött, ahol megélhetési okokból elfogadta az Éttermi Dolgozók Munkásegylete elnökének, Hu Yi-nek invitálását, s oktatni kezdett az egylet tagjainak. Itt kezdte tanulmányait sok híres tanítványa: Leuhng Seung, Lok Yiuh, Cheuih Seuhng Tihn, Louh Mahn Gam, Wohng Seuhn Leuhng. És a későbbiek, Muih Yaht, Jeung Cheuk Hing (William Cheung), Hoh Gam Ming és Leih Siu Luhng (Bruce Lee) is.
Munkásságának köszönhetően a Wihng Cheun az egyik legnépszerűbb irányzattá vált, s tanítványai révén nyugatra is eljutott.

 

A Wihng Cheun legismertebb változatai a „Yihp Mahn ágból“ kerültek ki, de ezen kívül számos változata fennmaradt, s ezek is főként Fatsaan környékén.

Online KUNG-FU Újság letöltés:

Kiss Zsolt
1970.-ben születtem. Gyerekkoromban box-ot és Taekwondo-t tanultam. 14 éves korom óta foglalkozom komolyabban a harci művészetekkel. Először 5 évig Kyokushin Karate-t tanultam, majd rátaláltam a Wihng Cheun-ra. Először Ji Sihn Wehng Cheun-t tanultam Mesterünk halála után Lok Yiuh Wihng Cheun-t tanultam Wilhelm Blech-től, majd Louh Mahn Gam Wihng Cheun-t.
1992. óta oktatok Wihng Cheun-t, s úgy a '90.-es évek közepétől Wu Taiji Waidan Qigong-ot és különböző taoista Neigong gyakorlatokat (pl. Csontvelő Neigong, Középső Csatorna gyakorlat, Taoista intim és szexuál energetikai gyakorlatok).

Szerkesztője voltam a Kung-fu és más harci művészetek című lapnak, jelenleg pedig főszerkesztője az Online KUNG-FU Újságnak. Megjelent, illetve megjelenés alatt van néhány a keleti harci művészetekről, illetve a hadtörténetről írott munkám.

 

Bába Zsolt
1968.-ban születtem. 12 éves koromban kezdtem a keleti harcművészetekkel és filozófiákkal való ismerkedést. 5-6 évig Karate-t tanultam, majd a katonaság után kb. másfél évig a Shaolin Hosszú Ököl stílusát gyakoroltam. 21 éves múltam, mikor megismerkedtem egy olyan stílussal, melyre régóta vágytam. Ez volt a Wihng Cheun Kung-fu. Egy sportsérülés miatti hosszabb kihagyást leszámítva azóta is gyakorlom, s jó pár éve oktatom is a stílust. (Ji Sihn Wehng Cheun, Lok Yiuh Wihng Cheun, és Louh Mahn Gam Wihng Cheun)

A harcművészetekkel párhuzamosan verseny táncoltam (Latin-Standard társas tánc) 10 éven keresztül, s letettem egy nyíltvízi búvár vizsgát is.

 

 

 

Képek

Időbeosztás

All You Can Move Partner

AYCM ELFOGADOHELY MATRICA

Facebook

RSS hirek budomagazin

A hírcsatorna nem található.

RSS hirek origo

ORIGO Sport

2022. július 07.

Szokolyai Szlávik Alex email: alexlevele@yahoo.com
Tel: 06304335972